Bont op de grond

januari 2017

Van de week zag ik een wit-zwarte vogel op de grond die ik zo snel niet herkende (wat mij niet vaak overkomt). Toen ik langsreed vloog de vogel op en drukte zich tegen de boom. Een grote bonte specht: de grote witte rugvlekken waren onmiskenbaar. Ervaren vogelaars hebben genoeg aan zo’n detail: in een flits zien ze welke soort het is.

Maar een grote bonte op de straat had ik nog niet eerder gezien en is ook wel apart. Alleen groene spechten zitten vaak op de grond; die pikken in mierennesten om er mieren en mierenpoppen te zoeken.  Alle andere spechten zoeken naar spinnetjes en insecten op de boomstam, op de takken of in rottend hout. Grote bonte spechten eten in de lente ook weleens eieren of nestjongen. Ze plunderen zonder gewetensbezwaren weleens een nestkastje van kool- of pimpelmezen.

Maar in de winter is er natuurlijk minder voedsel. Dan nemen de grote bonte spechten genoegen met bessen, noten en boomzaden op de grond.

In de winter zie je ze ook weleens  op voedertafels in tuinen.  Ze zijn vooral dol op vetten en grote zaden zoals zonnebloempitten en ongepelde pinda’s. Bijvoeren helpt dus, maar gebruik pindakaas uit een potje: veel te zout.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s