Chris Smeenk

april 2017

Donderdag 23 maart overleed de bekende Leidse bioloog Chris Smeenk. Hij was min of meer mijn buurman en de laatste jaren hadden we veel contact met elkaar over natuurbescherming in eigen buurt. Zijn CV leest als een spannend jongensboek. Met zijn broer op zondagochtend vogels spotten, maar als domineeszonen moesten ze vóór de preek in de dienst zijn! Biologiestudie in Leiden, (cum laude), vervolgens gepromoveerd op voedsel-ecologisch onderzoek tussen 5 Afrikaanse roofvogels, in Kenia op de horens genomen door een buffel. Zonder zijn vrouw Nellie zou hij dat niet overleefd hebben. Ze had nog nooit in een auto gereden, maar vervoerde hem naar de Flying Doctors, die hem naar het ziekenhuis in Nairobi vlogen voor een levensreddende operatie.

Terug in Nederland ging hij werken bij het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie (nu Naturalis) en specialiseerde zich in zeezoogdieren. Bij elke walvisstranding werd hij als deskundige betrokken. In totaal schreef hij honderden wetenschappelijke artikelen en enkele boeken. Hij maakte zich zorgen over de achteruitgang in biodiversiteit. Op zijn eigen rouwkaart schreef hij dan ook:  “Hij was dankbaar voor een leven in en met de natuur dat hij met velen mocht delen, maar tevens vol verdriet over de teloorgang van wat hem lief en dierbaar was.”

O ja, Chris sprak ook nog eens vloeiend Swahili en IJslands en was ook nog eens een begenadigd organist. Wat een verlies!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s