De eerste merel

januari 2017

Zodra de dagen gaan lengen gaan de vogels te zingen. Ze wachten dus niet tot het lente is, maar reageren op veranderingen in de lichtintensiteit. Dat ligt bij alle vogels anders. Mezen beginnen vaak al half december te zingen, op zonnige dagen. Ze reageren dus ook op hogere temperaturen.

Merels en zanglijster zingen vanaf half februari. Ik weet dat vrij precies want ik heb er jarenlang lijstjes van bijgehouden. Daarom was ik verbaasd dat ik vorige week al, tussen Kerst en Oud & Nieuw, in de stad een merel hoorde zingen. Uitzonderlijk vroeg voor een merel dus, maar het was ook uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. In steden is het bovendien gemiddeld 5 graden warmer dan op het platteland en ook is er meer licht. Geen wonder dus dat zo’n merel ‘in de war’ is.

Heeft het voordelen om zo vroeg te zingen? Ja: merels kunnen dan ook eerder met een nest beginnen en zo meerdere nesten per jaar grootbrengen. Natuurlijk komen die nesten niet allemaal uit. Door bestrijdingsmiddelen zijn er steeds minder insecten en ook zijn er in de stad roofvogels en katten. Maar misschien wordt het toch wel een goed jaar voor die merel en dat wens ik u ook: een gelukkig nieuwjaar, waarin u kunt genieten van alles wat groeit, bloeit, kruipt, vliegt of zwemt.

De eerdere gebundelde columns Dieren in de Stad en Natuur in de Stad zijn voor 12,95 te koop in de boekhandel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s