Fama is dood

februari 2017

Precies een jaar geleden is ze voor het laatst gezien, bij Katwijk aan Zee. Wel keek meeuwenkenner Maarten van Kleinwee regelmatig naar haar uit bij de viskramen op de Nieuwe Rijn, waar ze zaterdags steevast haar kostje bij elkaar scharrelde.

Van Kleinwee is een van de weinigen die zich specifiek voor meeuwen interesseert. In Leiden gaat hij ’s winters op zoek naar meeuwen met een kleurring om de poot. Hij volgt daarbij een vast rondje, daar waar de meeste meeuwen zich ophouden. “Meeuwen zijn ontzettend tijd- en plaatstrouw, ze trekken altijd naar exact dezelfde plekken”. Dankzij jarenlange ringwaarnemingen is het levensverhaal van zo’n meeuw te volgen.

FAMA is in 1986 als kuiken geringd in de zilvermeeuwenkolonie in Meijendel met als code ZDGA (Zwarte D, Groene A). In 2015 is de meeuw opnieuw geringd met ringaanduiding FAMA. Fama bleek een echte kustmeeuw. Haar leven speelde zich af tussen Camperduin en de Brouwersdam. En op zaterdagen in Leiden, bij het scheiden van de markt.

Vorige week mocht ik mee met Maarten. We zagen meeuwen uit Nederland, maar ook uit Scandinavië, Frankrijk en Polen. Het leek wel een internationale conferentie. Maar Fama was er weer niet bij. “Dood?” “Na een jaar mag je conclusie wel trekken; 29 jaar oud is ze dus geworden.”

Streamer

Zelf een meeuw met een ring gezien? Meld het op https://www.vogeltrekstation.nl/nl/vogels/ring-gevonden

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s