Geketende koningen

mei 2017

Het was een treurig gezicht en we kregen er als Partij voor de Dieren dan ook veel mails over: de uilen en roofvogels die vastgeketend zaten aan een blok hout. De winkeliersvereniging van de Luifbaan in Leiden had een evenementenbureau in de arm genomen en die had een valkenier uit de andere kant van het land gecharterd. Voor 3 euro mochten mensen met zo’n dier op de foto “om uit de kosten te komen”.

Vogels kunnen helemaal niet tegen drukte. De meeste uilen zijn overdag stekeblind en willen dan schuilen in het groen. Roofvogels zoeken bij gevaar juist het luchtruim op, maar ze zaten met een poot vast aan een houtblok – uitgerekend op Bevrijdingsdag!

In 2012 diende ik in de gemeenteraad nog een motie in om dergelijke roofvogeltentoonstellingen en shows te verbieden, maar ik kreeg geen enkele bijval. Nu is de tijdgeest veranderd. Steeds meer mensen vinden het niet meer van deze tijd om wilde dieren in een circus kunstjes te laten vertonen, of dolfijnen in een groot uitgevallen zwembad te houden. Ook roofvogels – koningen van de lucht immers! – horen niet in gevangenschap gehouden te worden.

Wie roofvogels wil zien, hoeft niet ver te zoeken. Er broeden sperwers in Cronesteyn en in de Merenwijk. En het paartje slechtvalken aan de Langegracht heeft 5 jongen. Je kunt ze volgen via de webcam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s