Horen is kennen

maart 2017

“Je kunt het niet uitzetten hè?”, vroeg de journaliste van het Leidsch Dagblad. We waren op vogelexcursie naar aanleiding van mijn nieuwe boek, gewoon vanuit huis, in het Bos van Bosman en Endegeest.

Veel vogels hoor je eerder dan je ze ziet, dus als gids ben je gespitst op elk geluid. “Vergelijk het met een radiozender die alleen maar bekende liedjes speelt maar dan in verschillende covers.”, antwoordde ik. Heel af en toe valt je een uitvoering op die je niet kent: zeker een nieuwe release.

Veel vogelaar beweren dat je vogelzang niet kan leren, behalve als je het op jonge leeftijd ingeprent hebt. Ik vind dat onzin. Een mens is nooit te oud om te leren. Zelfs op hoge leeftijd kun je de zang van vogels nog leren kennen. Wel gaat het gehoor achteruit met de leeftijd, vooral bij mannen en vooral na hun 60e. Dat is jammer voor al die pensionado’s de vogels met de hoogste tonen horen ze dan niet goed meer, wat leidt tot aanzienlijke lagere aantalschattingen bij vogelinventarisaties.

Op onze excursie telden we 32 vogelsoorten, waaronder een paar bijzondere, zoals de groene specht en de ijsvogel. Dat komt omdat de natuur hier zijn gang heeft kunnen gaan. Zodra je er recreatienatuur van gaat maken, is het met de rust gedaan en verdwijnen juist de bijzondere dieren en planten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s