Kievitsbloem

mei 2017

Enthousiast mailtje van vriend en oud-collega Ed ’t Hart. Over de prachtige en zeldzame kievietsbloemen die hij en Martha hadden gezien in de Horsten. Toevallig had ik ze dezelfde week gefotografeerd in enkele Leidse parken. Begin april is altijd de tijd dat ze bloeien als het gras nog kort is zodat ze er met hun sierlijke stengels bovenuit steken.

Het is een soort hangende tulp, waarvan het ook familie is want beide horen tot de lelie-familie. Meestal zijn de bloemen paars, met een witgeblokt patroon er doorheen. Een enkele keer zie je er een geheel witte tussen. De vorm en het stoppelpatroon doet met veel goede wil denken aan een kievitsei, maar wie komt er nu in het echt nog een kievitsei tegen? En degene die er zijn, worden geroofd, las ik laatst.

De wilde kievitsbloem is hoogstwaarschijnlijk inheems, maar zeker is dat niet. Botanici hebben ze pas begin 19e eeuw ontdekt. “Een polder bij Leiden” was zelfs een van de eerste vindplaatsen. Oorspronkelijk is het een plant van natte graslanden maar door ontwatering, stadsuitbreiding en vermesting zijn er nog maar weinig van dat soort graslanden over.

Gelukkig zijn er bolletjes te koop in het tuincentrum. Als die in tuinen en parken worden aangeplant kunnen de planten gemakkelijk verwilderen. Ongetwijfeld zijn ze zo ook in de Horsten terecht gekomen, daar verwed ik een kievitsei onder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s