Meer merels

januari 2017

Vanmorgen 11 merels op het grasveld voor mijn huis aan het foerageren. 10 mannetjes en 1 vrouwtje, herkenbaar aan haar bruine verenkleed. De merels hadden het veld verdeeld, zo scheen het. Zoals passagiers in een treincoupé de maximale afstand tot elkaar bewaren, zo hadden de merels ook een eigen stuk geclaimd. Veranderde er éen van positie, dan pasten de andere ook hun “personal space” aan.

10 mannetjesmerels! Dat moesten wel alle mannetjes uit de wijk zijn.

Waarom doen die merels dat? Verderop was er toch ook een groot grasveld. Ik heb dit wel vaker opgemerkt. Was ik de enige? Navraag bij biologen en andere vogelaar leverde niets op. Het gedrag was hen niet bekend. Ook in de ornithologische literatuur staat er niets over geschreven.

Het deed me nog het meest denken aan een lek, een vaste baltsplaats die sommige vogelsoorten gebruiken. Scholeksters zie je bijvoorbeeld weleens, met de snavels naar beneden, driftig naast elkaar lopen terwijl ze hard tepiet roepen. Ondertussen worden ze gekeurd door de vrouwtjes. Ook van korhoenders en andere hoenderachtigen is zulk gedrag bekend, maar merels? Doen ze het elke ochtend? Waar? En in welke seizoen? Bovendien was er maar één vrouwtje bij. Vanaf nu ga ik datum en tijd bijhouden in mijn (papieren) natuurdagboek.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s