Molshopen in de sneeuw 

januari 2017

Hoe reageert de natuur op plotselinge vorst? Wat vorige week opviel waren de verse molshopen in de sneeuw. Het wordt kouder dus alle wormen kruipen dieper de grond in, en de mollen gaan hen achterna.  Ze graven extra tunnels en de aarde die daarbij vrijkomt, verschijnt boven de grond, altijd vlak voor of  na een vorstperiode.

Ook veel vogels hebben last van de kou, want in bevroren ondergrond is het lastig wormen of torretjes zoeken. Spinnetjes en overwinterende insecten houden zich schuil in schors, kieren en schuren. Veel dieren sterven door voedselgebrek; alleen de sterkste individuen blijven over.

Planten hebben natuurlijk ook last van de vorst. Alles in de tuin wat niet winterhard is, sterft, tot vreugde van de tuincentra die komend voorjaar weer gretig een nieuwe voorraad planten willen leveren. Je kunt ze met doek of stro afdekken, dat helpt tegen bevriezen.

Inheemse planten beschermen zichzelf door suikers op te lossen in het water van hun cellen. Die suiker werkt als een soort antivries, waardoor de bladeren niet bevriezen. Daardoor smaken spruitjes waar de vorst overheen is gegaan lekkerder (zoeter) dan spruitjes die eerder geoogst zijn. Wijnboeren hopen zelfs op vorst: bevroren druiven vormen de basis voor de hooggewaardeerde ijswijnen: mierzoete wijnen die vaak als dessertwijnen worden gebruikt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s