Veldgids vogelzang

maart 2017

Deze week verschijnt mijn nieuwe boek: de Veldgids Vogelzang, bij de KNNV uitgeverij. Het is de opvolger van twee eerdere boeken over vogelzang, die ik eigenlijk vooral voor mezelf had geschreven, om al die geluiden uit elkaar te houden.

Ik had wel verschillende vogelboeken, de een nog dikker dan de ander, maar die gaan allemaal over het verenkleed, en veel vogels laten zich nu eenmaal eerder horen dan zien. Verder is het zo dat veel vogels verschrikkelijk veel op elkaar lijken: er is een familie van groengele vogels die zonder verrekijker alleen op geluid te onderscheiden zijn.

Tijdens de IVN-natuurgidsencursus van 2000-2002 heb ik daarom veel kenmerken van vogelzang systematisch op een rijtje gezet en dat resulteerde in mijn eerste boek: Wat zingt daar? Ruim 100 Nederlandse vogels die vooral door hun geluid opvallen. Maar een mens vogelt door en komt in Europa ook andere vogels tegen. De nieuwe veldgids is daarom dubbel zo dik en in plaats van een cd komt er een gratis app bij met alle beschreven geluiden. Het was 13 maanden vrijwel full-time-werk maar het resultaat is prachtig. 10 maart ligt het boek in de winkel en zondag 12 maart komt het aan de orde in Vara’s Vroege Vogels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s