Vleugellam

mei 2017

Sinds meer dan een jaar zit er een gewonde gans achter het Pesthuis van Naturalis. Zijn rechtervleugel zit in een vreemde hoek; de veren steken raar naar boven. Het zijn niet alleen de gebroken veren maar de hele vleugel, anders zat de gans na de rui alweer in een nieuw verenkleed. Misschien in aanvaring gekomen met een hoogspanningsmast? Verkeersslachtoffer? Aangeschoten door ganzenjagers en met zijn laatste krachten neergestreken in de stad van vluchtelingen?

Het is een brandgans. Deze lijkt wel wat op de Canadese gans, maar de Canadese is veel groter en heeft minder wit op zijn kop. Brandganzen zie je eerder in kwelders en grote polders vlak bij in de stad. Er zit een populatie van 20 a 21 stuks op de Tengnagel en verder zitten er veel tussen Zoeterwoude en Zoetermeer.

Hoe het beest daar komt, weet niemand. Naturalis zit er in elk geval niet achter en spreekt van “een logé”. De brandgans lijkt het overigens prima naar zijn zin te hebben. Hij (of zij?) heeft gezelschap van andere watervogels en leeft goed van het gras rondom het Pesthuis. De Dierenambulance adviseert dan ook de gans maar te laten lopen. In een dierenasiel of kinderboerderij zou hij misschien wel afgeslacht worden door soortgenoten. Buurtbewoners houden het dier goed in de gaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s