Winterakoniet

februari 2017

Trump verpest veel, zo niet alles, maar hij heeft gelukkig nog geen invloed op de natuur in Nederland. De vogels zingen, planten komen op; de kracht van de natuur kent geen grenzen. Neem nou de winterakoniet. Dat is een van de vroegst bloeiende planten; hij bloeit midden in de winter, soms dwars door de sneeuwlaag heen zoals we vorige week konden zien. Het is altijd een wedstrijdje met het sneeuwklokje wie het eerste bloeit.

Tot voor kort had ik nog nooit van de winterakoniet gehoord, maar het blijkt een soort uitvergrote versie van een boterbloem: 6 gele kroonbladeren en groene schutbladeren die hen als een kraagje tegen de kou beschermen. Ze kunnen goed tegen lage temperaturen, want oorspronkelijk komen ze uit zuid-Europese berggebieden, van Zuid-Frankrijk tot de Balkan. Honderden jaren geleden zijn ze in Nederland ingevoerd en aangeplant op landgoederen in Friesland, Groningen en in de Vechtstreek. Ze worden, net als krokussen, sneeuwklokjes en nog heel veel andere soorten tot de ‘stinzenflora’ gerekend. Een ‘stins’ is een Fries woord voor het ‘stenen huis’ dat op dat landgoed staat.

Inmiddels tref je ze in heel Nederland aan, doordat mensen ze aan elkaar doorgaven, maar ook omdat ze zich gemakkelijk uitzaaien. Hoewel dus eigenlijk een exoot, staat de winterakoniet inmiddels in alle plantenboeken inmiddels te boek als een inheemse plant: ruim geslaagd voor zijn inburgeringscursus dus.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s