Zwanenmossel

mei 2017

Grote mosselen langs de sloot, de meeste met kapotte schelpen: zwanenmosselen. Boven water gebracht door baggermachines en niet teruggeworpen door de werklui. Daar weten de meeuwen en reigers wel raad mee. Die prikken zo door hun dunne schelp heen. Eenmaal op de kant, sterft de zwanenmossel een wisse dood. Hij kan zich zelf maar een paar cm verplaatsen.

Zwanenmosselen zijn de grootste schelpdieren van Nederland. Ze kunnen wel 12 jaar en 20 cm worden, maar meestal halen ze dat niet. Dat baggeren is nodig, anders groeit de sloot dicht wordt die ook voor de mossel zelf onleefbaar. Ze leven op de bodem van heldere sloten en andere zoete wateren. Per dag pompen ze wel 50 liter water water door hun schelp heen en filteren er zo hun voedsel uit: algen en kleine waterdiertjes. Zo houden ze ook de sloot helder – reden dat ze ook verkocht worden in tuincentra voor de vijver thuis.

Waarom de zwanenmossel zwanenmossel heet, weet niemand. Door zwanen worden ze in elk geval niet gegeten. Wel eten ratten en muskusratten weleens een zoetwatermossel, die ze dan aan een kant openrijten en op de oever leegeten.

Er is ook een kleinere mossel die minder algemeen is: de schildersmossel. Hun schelpen zijn diep en stevig en werden door kunstschilders daarom gebruikt als natuurlijke verfbakjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s